LED ampul zorunlu oluyor

LED ampul zorunlu oluyor

 


 

Mikrodalga ve sensör gibi stratejik bileşenlerin yurtiçinde üretilmesi teşvik edilecek. Konuyla ilgili AR-GE çalışmalarının teşvik edileceğini açıklayan Sanayi Bakanlığı, kamu kurumlarının aydınlatılmasında led aydınlatmaların zorunlu hale getirilmesi için de çalışacak.

Türkiye’de kompakt lamba üretimine henüz başlanmadığına dikkat çeken Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, ‘Ancak artık kompakt lamba üretimini atlamamız ve elektrik tüketimini düşüren LED aydınlatma konusunda yatırımlar çekmemiz daha rasyonel olacaktır.

Bu konuda, kamu kurumlarının aydınlatılmasında ledaydınlatmaların zorunlu hale getirilmesi gibi çalışmalar yapacağız” diye konuştu.

‘Türkiye Elektrik ve Elektronik Sektörü Strateji Belgesi ve Eylem Planı”nı tanıtım toplantısında konuşan Ergün, Türkiye Elektrik Elektronik Sektöru Strateji Belgesi ile enerji verimliliğine sahip elektrik motorların, klimaların, buzdolaplarının, ısı pompalarının ve benzeri ürünlerin kullanımının özendirilmesine ve yaygınlaştırılmasına yönelik çalışmalar yürütüleceğine dikkat çekti.

 

‘KİMSENİN İLERLEMESİ MÜMKÜN DEĞİL’

Sektörle ilgili birinci hedefin, her sektörde olduğu gibi hukuki ve idari bir engel olmamasını sağlamak olduğunu ifade eden Ergün, ”Öyle hukuki, idari düzenlemeler var ki kimsenin ilerlemesi mümkün değil. O duvarları kaldırmamız lazım.

Çalışmalar sırasında belki yeni engeller de tespit edeceğiz. Eylemler çerçevesinde; yenilenebilir kaynaklara yönelik enerji tesisi kurulması, bu alandaki Ar-Ge çalışmaları ve malzemelerin üretiminin teşvik edilmesi için çalışmalar yapılacaktır” dedi.

Güneş enerjisinin kullanımına dair bir takım engeller ôlduğuna da dikkat çeken Ergün, “EPDK belli limitler koymuş. Şu kadar kilovatsaatten fazla üretim izni vermem. ‘Şebekeye satmayacağım, kendim kullanacağım, senin söylediğin kilovattan fazla üreteceğim’ dese buna hukuki düzenlemeler izin vermiyor.

Mutlaka bu değişmesi lazım ki ilerleyebilelim. O engelleri bu belge çerçevesinde kaldırmamız lazım. Gümrük denetim süreci gözden geçirilerek, mevzuat kolaylaştırılacaktır. Bazı ürünlerin ihracatı ve teknoloji transferindeki engeller kaldırılacak” diye konuştu.

 

‘İLERİDE SES GETİRECEK’

Bakanlığın ve TÜBİTAK bünyesinde sağlanan Ar-Ge desteklerinin artırılacağını ve prosedürlerin kolaylaştırılacağını da belirten Ergün, ”Bugün ülkemizdeki klimalar, hava sensörlü olsa, yıllık 700 milyon liraya yakın bir tasarruf sağlamak mümkün olacak.

Son 5 yıllık klima üretimini düşündüğümüzde, sağlanacak elektrik tasarrufu, Atatürk Barajı’nın yüzde 30’una ulaşabilirdi. Biz bu konuda, TSE bünyesinde bir test merkezi oluşturmayı planlıyoruz. Bu düzenlemeler neticesinde 2016 yılına kadar aşamalı olarak zorunlu hale getirilecek az elektrik tüketenklimaların üretimi ile birlikte Türkiye’de klimaların tükettiği elektriğin yüzde 25 azalacağını öngörmekteyiz.

Yine bu eylemle birlikte, sanayide kullanılan elektriğin yüzde 60’ını tüketen elektrikli motorların daha tasarruflu modellerle değiştirilmesini amaçlıyoruz. Bu eylemlerimiz ileride ses getirecektir” diye konuştu.

 

10 MARKA GELİYOR

2023 yılında küresel çapta en az 10 marka oluşturulacağının ve 500 milyar dolar ihracat yapılacağının hedeflendiğini hatırlatan Ergün, ”Ben bu markalardan birkaç tanesinin elektrik-elektronik sektöründen çıkması için çok büyük imkan var.

10 markanın 2-3 tanesini bu sektörden çıkarabileceğimizi düşünüyorum. Markalaşma politikalarımızı gözden geçirmeye ihtiyacımız var. Turquality ile markalaşmanın sağlanabileceğini düşünmek eksik bir düşüncedir. Sektörün 2023 yılında 45 milyar dolar ihracat yapmasını hedefliyoruz” dedi.

 

http://www.sabah.com.tr/Ekonomi/2013/01/30/led-ampul-zorunlu-oluyor