Tasarruflu ampüllerin zararları

Tasarruflu Ampüller Kanserojen Etki Yapiyor. Dicle Üniversitesi Tip Fakültesi Biyofizik Ana Bilim Dali Ögretim Üyesi Prof. Dr. Süleyman Dasdag, 1 metreden daha yakin mesafede kullanilan tasarruf ampulünün elektromanyetik kirlilik yaratarak ciddi saglik sorunlarina yol açtigini söyledi. Prof. Dr. Dasdag, AA muhabirine yaptigi açiklamada, teknoloji gelistikçe elektromanyetik kirliligin de arttigini, evlerde dikkatsiz kullanim sonucu elektromanyetik dalga yayicilara maruz kalindigini belirtti. Elektromanyetik dalgalarin sanildigi gibi sadece cep telefonlarinda bulunmadigini kaydeden Dasdag, söyle konustu: .

”Avrupa’da tasarruflu ampullerinin kullanimi konusunda halk yönlendiriliyor. Küresel isinmanin etkilerinin azaltilmasinda tasarruflu ampullerin katkisi olacagini iddia eden bilim adamlari var. Fakat yine de bu ampullerin dikkatli kullanilmasi gerekir..

Fransiz Arastirma Merkezleri CRRIREM ve VITO  tarafindan yürütülen çalismalar, ampullerin kullanildigi mesafenin son derece önemli oldugunu vurguluyor. Arastirma merkezleri bu ampullere 1 metreden daha yakin mesafeden maruz kalmamak gerektigini belirtiyor. Fransa’da yapilan bu arastirmalarda tasarruflu ampullerinin uygun mesafede kullanilmadiginda ultraviyole B ve C isinlarini yayarak cilde ve gözlere zarar verdigi tespit edildi. 1 metreden daha yakin mesafede kullanilan tasarruf ampulü elektromanyetik kirlilik yaratarak ciddi saglik sorunlarina yol açiyor.” .

Tavana asili ampüllerde de kirlilikten tümüyle korunmanin mümkün olmadigi bir gerçekken, en azindan mesafeden ötürü bu kosullarda zararli etkiler an aza indirilebiliyormus. Kisaca ne kadar mesafe o kadar az elektromanyetik kirlilik diyoruz.Özellikle geceleri uyku öncesi yataklarinda kitap okumayi seven okurlarimizi uyaralim. Malum minik satirlar zaten gözlere zarar veriyor, bir de bu ampullerden gelen zarari eklemeyelim buna. Zaten günün büyük bir kismini da monitör karsisinda geçiriyoruz, maazallah genç yasimizda sise dibi gözlük takmaya baslariz sonra :).

Ingiliz The Independent gazetesinin haberine göre Ingiliz hükümetinin Halk Sagligini Koruma Birimi’nin yaptigi tedbir amaçli arastirmanin tasarruflu ampulden yayilan UV isinlarina maruz kalan kisilerin egzama, deri veremi ve benzer hastaliklara yakalandiklarinin saptandigi belirtiliyor.’Kompakt florasan lambalari’ olarak da isimlendirilen enerji tassarruflu ampüller, yaklasik yirmi yildir piyasada yer aliyor ve sadece iki türü bulunuyor. Biri içini net bir sekilde görebildigimiz ‘açik’ ampuller, diger türü ise ‘kapsüllü’ denilen ikinci bir koruma katmanina sahip olan ampuller.Arastirma cilde çok yakin tutulan ve ‘açik’ olarak nitelendirilen ampullerin bir tanesinin, yazin günün en sicak saatinde günesin verdigi zarar kadar etkili oldugunu ortaya koyuyor. Bu zarar ampul cilde çok yakindan temas ettiginde daha büyük hasar verirken, ampul derisinden uzaklastirildikça verdigi zarar da azaliyor.Bu nedenle uzmanlar bu ‘açik’ sekilli ampullerden çikan isigin insan vücuduna bir adimdan daha yakin bir mesafeden temas etmemesi gerektigi konusunda uyariyor. Eger zorunlu bir temas hali varsa da, temas süresinin bir saati asmamasi gerektigini vurguluyorlar. Kapsüllü modellerin ‘açik’ olanlar kadar zarar vermedigini de belirten uzmanlar problemin büyük oranda bu isinlara çok yakindan temas edilmesi halinde tehlike olusturdugunu da söylüyorlar.Sonuç itibariyle günlük hayatimizin içinde sikça kullandigimiz bu ampülleri mümkün oldugu kadar insan vücudundan uzak bölgelere yerlestirmek gerekiyor. .

Tasarruf mu tehlike mi?Avrupa Birligi ülkeleri 1 Eylül 2009 tarihinden itibaren zorunlu olarak tasarruflu lamba uygulamasina geçiyor ancak sözkonusu lambalarin saglik için büyük tehdit olusturdugu belirtildi.Avrupa Birligi ülkeleri 1 Eylül tarihinden itibaren tasarruflu lamba kullanimini zorunlu hale getiriyor. Bu tarihten itibaren AB sinirlari içindeki her evde sadece tasarruflu lambalar kullanilacak. Ancak bilim insanlari tasarruflu lambalarin beraberinde büyük bir tehlike tasidigini belirtiyor.Yasak öncesi açiklama yapan Alman bilim insani ve isik uzmani Alexander Wunsch, tasarruflu lambalarin bas agrisindan tutunda kansere kadar birçok hastaliga davetiye çikardigini söyledi. Wunsch ampullerin yerini alacak bu lambalarin kalp hastaliklari, diabet, sinir sistemi bozuklugu, gögüs ve protast kanserine neden olabilecegini belirtti. Wunsch ampullerin yaydigi isinlarin dogal oldugunu ancak tasarruf lambalarinin yaydigi isinlarin kansorojen etkisi oldugunu söyledi. Tasarruf lambalarinin içeriginde bulunan civanin da insan sagligi için büyük tehlikeler barindirdigini ifade eden Wunsch, “Politikacilar ve çevre örgütlerinin tasarruf lambasi gibi civa içeren ürünlere neden karsi çikmadigini anlamis degilim” dedi..

“ELEKTRIGIN FORMUNU VE KALITESINI BOZUYOR”.Elektrik Mühendisleri Odasi (EMO) Izmir subesi Yönetim Kurulu Baskani Sedat Gülsen, AA muhabirine yaptigi açiklamada, bu ürünlerin kullaniminin çogu kisi tarafindan çok iyi bilinmeyen sikintilari da beraberinde getirdigini söyledi.”Gülsen, tasarruflu ampullerin dogru terimiyle “harmonikler” olusturdugunu, herkesin anlayacagi sekilde ise “elektrigin formunu ve kalitesini bozdugunu” ifade etti. sebekedeki olusan form bozuklugunun miktari göz önünde bulundurularak bazi önlemler alinmasi gerektigini vurgulayan Gülsen, aksi takdirde, bu ampullerin kullaniminin daha da yayginlasmasiyla birlikte, kullanilan elektrigin kalitesinin düsecegini ve tüm kullanicilarin olumsuz etkilenmesinin söz konusu olabilecegini söyledi. Gülsen, “Düzenlemeler yapilmazsa, tasarruflu ampullerin artmasi sebekelere ciddi zarar verebilir” dedi.Elektrik Mühendisleri Odasi (EMO) İzmir subesi Yönetim Kurulu Baskani Sedat Gülsen, AA muhabirine yaptigi açiklamada, bu ürünlerin kullaniminin çogu kisi tarafindan çok iyi bilinmeyen sikintilari da beraberinde getirdigini söyledi.”Gülsen, tasarruflu ampullerin dogru terimiyle “harmonikler” olusturdugunu, herkesin anlayacagi sekilde ise “elektrigin formunu ve kalitesini bozdugunu” ifade etti. sebekedeki olusan form bozuklugunun miktari göz önünde bulundurularak bazi önlemler alinmasi gerektigini vurgulayan Gülsen, aksi takdirde, bu ampullerin kullaniminin daha da yayginlasmasiyla birlikte, kullanilan elektrigin kalitesinin düsecegini ve tüm kullanicilarin olumsuz etkilenmesinin söz konusu olabilecegini söyledi. Gülsen, “Düzenlemeler yapilmazsa, tasarruflu ampullerin artmasi sebekelere ciddi zarar verebilir” dedi..

Tasarruflu ampul kirilirsa zehirleme tehlikesi varTasarruflu ampullerde gaz halinde civa bulunuyor. Ampul kirildigi takdirde bu zehirli madde ortamin havasina karisiyor. Nükleer tip uzmani Dr. Cem Kinaci, civanin solunarak vücuda girmemesi için mekanin derhal havalandirilmasi, kirik parçalarin da el degmeden toplanmasi gerektigini söyledi. Ampuller kursun da içeriyor.Cam tüpün kirilmasi halinde bulunulan ortamin en az 15 dk  havalandirilmasi lazimdir..